16. oktobra obeležujemo Svetovni dan hrane, ki bo letos potekal pod sloganom »Ostanki hrane, zavržena priložnost«.

 V Sloveniji zavržemo povprečno kar 82 kg hrane letno na prebivalca, zato bi morali kot družba temeljito spremeniti odnos do zavržene hrane, ki konča v smetnjakih, pa tudi do kmetijstva in hrane nasploh.

Po podatkih strokovnega spremljanja šolske prehrane, ki ga izvaja Nacionalni inštitut za javno zdravje, otroci v vrtcu in šolah najpogosteje zavračajo zelenjavo.

Po mnenju vzgojno-izobraževalnih zavodov največjo težavo predstavljajo nezdrave prehranske navade otrok in neustrezen odnos do hrane. Ob ostankih zelenjave in zelenjavnih jedi šole poročajo o ostankih juh, mesa, kruha, novih jedi in polnozrnatih izdelkov.

 Na ta dan smo se v šoli v Cirkovcah veliko pogovarjali na to temo ter naredili plakate, ki nas na problematiko opozarjajo v šolski jedilnici in hodniku. Naši najmlajši v vrtcu pa so si pripravili slastne bananine frapeje in ob tem zelo uživali.

 Za konec še v razmislek: Prizadevajmo si, da bomo uživali tudi živila, ki jih imamo manj radi, saj s tem skrbimo za naše zdravje, odnos do hrane in za zmanjševanje ostankov hrane.

 

Mateja Lampret,
mentorica Zdrave šole in vrtca