Obisk iz Belgije

obisk_sveda V ponedeljek, 26. 1. 2015, je našo osnovno šolo obiskal gost iz Belgije, in sicer prof. dr. Frank O. Ödberg. Gospod je upokojeni profesor predmeta etologija – psihologija živali iz Veterinarske fakultete Univerze v Ghentu. Povabili smo ga v okviru projekta Popestrimo šolo, ki se pri nas glasi Svet konj – Učilnica v naravi za delo in življenje.

Nekaj devetošolcev se je na dogodek pridno pripravilo, saj je bila izvedba srečanja v njihovi domeni. Učenci so samostojno pripravili uvod, v katerem so gostu predstavili Osnovno šolo Cirkovce, vas Cirkovce, občino Kidričevo in okoliške znamenitosti. Predhodno so si tudi zapisali iztočnice in vprašanja za intervju. Odločili so se, da bo ena učenka povedala uvod, dva pa bosta nato vodila intervju. Vprašanja so skrbno strukturirali po sklopih in se pripravili na morebitni izpust določenih vprašanj, če bi nanje gost že odgovoril v sklopu predhodnih. Učence sem pri pripravah usmerjala in jih opozarjala, če so kaj pomembnega izpustili. Zanimalo jih je vse od njegovega otroštva, prvega stika s konji, šolanja, družine, poučevanja, dela na univerzi, zasebnega življenja in na splošno o razmerah v Belgiji. Spraševali so ga tudi o poznavanju Slovenije in naših lepot. Uvod v srečanje so popestrili vrteški otroci s folklorno točko.

Povedal je, da izhaja iz družine, ki ima korenine povsod po Evropi, tako da po rodu ni Belgijec. Leta 1972 je opravil magisterij iz zoologije na Univerzi v Edinburgu, leta 1981 pa je doktoriral s področja eksperimentalne psihologije na Univerzi v Gentu. Pred upokojitvijo je deloval kot redni profesor na Veterinarski Fakulteti Univerze v Gentu in na Fakulteti za psihologijo na »Free University Brussels«. Predaval je predmeta etologija in živalska dobrobit. Pri raziskovalnem delu se posveča predvsem proučevanju psiholoških in nevrobiokemičnih vidikov nenormalnega obnašanja živali v kroničnem stresu, posebej njihovemu izražanju skozi stereotipne vzorce vedenja. Je član številnih komisij na lokalnem, nacionalnem in evropskem nivoju (član Etičnega komiteja fakultet za veterino in agrikulturne študije, predsednik Sveta za živalsko dobrobit, član Deontološkega komiteja …). Kot član belgijske akademije za umetnost jahanja svoje znanje in eksperimentalne izkušnje s področja vedenja in dobrobiti konja uspešno združuje s svojim največjim hobijem – akademskim jahanjem. Prof. dr. Ödberg je na obisku v Sloveniji pod okriljem organizacije Nazaj na konja predaval že trikrat, in sicer leta 2009, 2011, 2013. Vsakokrat mu je bilo omogočimo tudi nekaj dni odkrivanja slovenskih naravnih in kulturnih znamenitosti. Je velik ljubitelj zgodovine, glasbe ter seveda konj.

Učenci so pogovor izvedli v mali telovadnici, pridružili pa so se jim tudi gospa ravnateljica, gospa Metka Demšar Goljevšček, nekaj učiteljev naše šole, devetošolci, osmošolci in petošolci.

Učenci so v zadani nalogi uživali, saj so z odločitvijo o izvedbi srečanja sprejeli veliko odgovornost. S svojo nalogo so bili zadovoljni in tudi sama menim, da so se odlično znašli. Zahvalila bi se gospe Metki, ki je doktorja Ödberga pripeljala in nam podala smernice za potek srečanja.

 Nastja Bat