Kot vsako leto smo se nadarjeni učenci udeležili ekskurzije izven naših meja. Letos smo obiskali mesto Strasbourg v Franciji in Europa-Park v Nemčiji. Ekskurzija je potekala od 21. 10. 2015 do 24. 10. 2015. Izvedli smo jo skupaj z osnovno šolo Breg.

V sredo zvečer, natančneje ob 19.00, smo se zbrali pred našo šolo. Vsi smo že bili v pričakovanju tega izleta. Ko se je pripeljal avtobus, smo kaj hitro vanj pospravili kovčke, se poslovili od staršev ter se namestili na avtobus. In že smo se peljali proti našemu cilju – Strasbourgu.

Vozili smo se približno 12 ur. Med vožnjo smo si krajšali čas z gledanjem filmov, pogovarjanjem, poslušanjem glasbe, igranjem igric ter seveda s spanjem.

Zjutraj smo prispeli v Strasbourg. Tam smo imeli zajtrk, ki smo si ga pripeljali s seboj. Potem smo šli v evropski parlament. Najprej smo si ogledali zunanjost stavbe. Bili smo navdušeni in smo komaj čakali, da si pogledamo še notranjost.

Ko smo vstopili, smo bili očarani. Najprej smo morali skozi varnostni pregled. Po pregledu je sledil ogled parlamenta. Skozenj nas je vodila prijazna vodička. Ogledali smo si maketo zgradbe, prostor z rdečo preprogo, prostor z zastavami … Največ časa pa smo preživeli v glavni dvorani evropskega parlamenta. Izvedeli smo tudi podrobnosti o sedežnem redu, o komunikaciji med zasedanjem, o urniku poslancev ter na splošno o parlamentu ter o njegovi pomembnosti.

Kasneje smo si ogledali še znamenitosti mesta; od romanske cerkve Svetega Štefana, romansko-gotske cerkve Svetega Tomaža, baročne palače Rohan, do gotske katedrale Notre-Dame, ki smo si jo pogledali tudi od znotraj. Imeli smo tudi nekaj prostega časa za ogled mesta ter nakup spominkov.

Popoldne smo se odpeljali v hostel v mestu Kehl. Tam smo imeli najprej večerjo. Kasneje pa smo se namestili v sobe. Sledilo je še druženje po sobah, umivanje ter priprava na spanje. Bili smo zelo utrujeni, zato smo tudi hitro zaspali.

Naslednje jutro smo se po zajtrku ter pripravljanju na odhod iz hostla odpeljali proti zabaviščnemu parku Europa-Park. Tam smo najprej sodelovali na delavnicah ob dnevih znanosti. Lahko občutili slepoto, si izdelali polnilec za telefon, projektor, se preizkusili v hitrosti odzivanja, si ogledali razne poskuse ter se udeležili še veliko drugih aktivnosti.

In potem je končno prišel čas, da smo lahko šli v zabaviščni park. Tam smo uživali na raznih vlakcih, na igralih, na vodnih aktivnostih, v avtomobilčkih, v 4D kinu, na ogledu parka z razglednega stolpa … Ko je prišla ura odhoda, smo bili vsi malce žalostni, saj bi z veseljem v tem parku preživeli še nekaj časa.

Vožnja domov je potekala podobno kot vožnja v Strasbourg. S to izjemo, da smo se kar nekaj časa pogovarjali o doživetjih teh dveh dni. Zgodaj zjutraj smo se tako vrnili v Cirkovce.

V imenu vseh lahko rečem, da smo na ekskurziji zelo uživali in da komaj čakamo naslednjo.

Špela Auer, šolsko novinarstvo