V ponedeljek po krompirjevih počitnicah smo učenke devetega razreda izvedle prav poseben projekt. Učencem od prvega do petega razreda smo hotele približati dan, ki smo ga obeleževali v soboto, 31.10, torej dan reformacije.

Prebrale smo knjigo Mojiceje Podgoršek z naslovom O mlinarju, ki je za knjigo mlin prodal in nato napisale kratko obnovo. Zgodbo smo prebrale učencem, nato pa smo se pogovarjali o tem, kakšen dan je bil 31.10, kateri pomemben mož je bil omenjen v zgodbi in kaj je napisal. Ugotovili smo, da smo praznovali dan reformacije, praznik, ki je pomemben predvsem za nas Slovence, saj smo dobili prvo tiskano knjigo v slovenskem jeziku z naslovom Katekizem, ki jo je napisal mož, omenjen v zgodbi, Primož Trubar. Ker pa je Trubar ugotovil, da ljudje ne znajo brati, je napisal še Abecednik kot pripomoček k branju. V ta namen smo pripravile tudi delovni list, na katerem so bili Primož Trubar, knjiga, katero smo obravnavali, in tudi knjigi, ki ju je napisal Primož Trubar, Abecednik in Katekizem.

Upam, da smo ta dan dobro obeležile in da je vsak spoznal, zakaj je ta praznik tako pomemben. Na priloženih fotografijah pa si lahko ogledate, kako so z nami devetošolkami uživali naši prvošolci.

Nuša Bračko, šolsko novinarstvo