Na pobudo Slovenije (Čebelarske zveze Slovenije) in ob podpori ZN je 20. maj postal svetovni dan čebel.

Čebele so za življenje ljudi zelo pomembne, saj je od njih odvisna pridelava hrane na svetu. Z opraševanjem rastlin pripomorejo k uspešni kmetijski proizvodnji.

Kdo ne pozna medu, matičnega mlečka, cvetnega prahu …?

Zato je tudi naša naloga, da učence ozaveščamo o pomenu čebel. Tako smo se pridružili in sodelovali v ENO BEE ART CONTEST – likovnem natečaju, kjer so učenci 5. razreda pod mentorstvom učiteljice Tatjane Novak izdelali 3D čebele iz recikliranih materialov. Najbolj izvirno 3D čebelo smo nato poslali na razstavo v Hišo medu Božnar, Polhov Gradec, kjer se je pridružila čebelam iz celega sveta. Dosegla je odlično 5. mesto v mednarodni konkurenci.

Nič manj niso bili ustvarjalni otroci iz vrtca pod mentorstvom vzgojiteljice Vesne Simonič, ki so prav tako s skupnimi močmi izdelali 3D čebelo, ter jo prav tako poslali v Povhov Gradec. Odrezali so se več kot odlično, saj so zasedli 1. mesto med slovenskimi vrtci in 4. med državami sveta.

K sodelovanju sem povabila tudi znanega čebelarja in nekdanjega učenca, gospoda Hergana, iz naše okolice. Učencem 4. a in 5. a razreda je povedal vse o življenju čebel, pridelavi medenih izdelkov … Brez radovednih vprašanj ni šlo.

Učenci 6. in 8. razreda so pod vodstvom učiteljice Nastje Bat in mene pripravili domiselne plakate ter letake o svetovnem dnevu čebel, ki smo jih razdelili v avli šole.

Petra Oblak,
UNESCO koordinatorica