V petek, 6. 12. 2019, smo se lanski vrtnarji Anej, Tadej, Tilen, Andraž, Blaž in Gašper z učiteljico Marijo odpravili na kmetijo Medved v Stražgonjco 6.

Z avtobusom smo se odpeljali iz šole proti kmetiji. Hitro smo se odpravili proti hlevu. Tam smo videli 95 krav in 30 telic. Krave so se praskale z robotsko krtačo, ki deluje, ko pristopi krava k njej. Opazili smo veliko garažo. Odšli smo skozi hlev proti robotu za dojenje krav. Pokazali so nam, kako deluje. Robotska roka tehta okoli 100 kg, zato je okrog gibanje omejeno. Krave v vrsti čakajo na molžo. Ena se molze od sedem do osem minut. Robot deluje podnevi in ponoči. Imajo tudi strojno sobo, ki ima velik kompresor. Tam so vrata za senzor, ki določi kravam smer k robotu ali pa na ležišče. Robot na dan pomolze več 100 litrov mleka. V njem je tudi pameten računalnik, ki pove, koliko litrov mleka je pomolzel in koliko krav je že končal.

Na kmetiji imajo veliko kmetijskih strojev. Zanimiv je bil velik stroj z vilami, ki mu rečemo tudi teleskop. Pokazali so nam, kako deluje, saj lahko dvigne vile tudi devet metrov v zrak. Videli smo še sedem teličkov in 40 kokoši.

Med vračanjem proti hiši smo še srečali psico Rjavko, ki je stara leto in pol. Je zelo igriva in prijazna. V hiši na toplem smo se ob čaju pogreli, posladkali in pogovarjali, kako je zelo kmetijstvo napredovalo v zadnjih letih. Našemu vrtnarju Gašperju in njegovi celi družini se najlepše zahvaljujemo za povabilo in ogled kmetije.

Blaž Gojkošek in Gašper Medved iz 5. b razreda