V četrtek, 28.9. 2023, smo se nadarjeni in prizadevni učenci 8. in 9. razredov OŠ Cirkovce in OŠ Kidričevo odpravili na dvodnevno ekskurzijo na Hrvaško.

Najprej smo obiskali rojstno hišo Nikole Tesle, kjer smo spoznali ogromno dejstev o njegovem življenju in karieri. Prav tako smo lahko preizkusili nekaj izmed njegovih izumov. Na koncu smo si ogledali še krajši dokumentarni filmček.

Pot smo nadaljevali do Zadra, kjer smo tudi prenočili. Ko smo prispeli, smo na voljo imeli uro in pol časa, da smo sami raziskovali stari del mesta ter našli nekaj za pod zob. Po prostem času smo se znova dobili pri mestnih vratih in se sprehodili do morskih orgel. Nekaj časa smo sedeli ob morju in poslušali zanimive napeve, ki so jih ustvarjali valovi. Nato smo odšli do Muzeja iluzij, kjer smo se pozabavali z obrnjeno sobo, vrtljivim hodnikom, optičnimi iluzijami, ipd.

Zvečer smo se ustalili v hotelu Donat, ki je ležal čisto blizu morja. Kakor hitro smo se razpakirali, smo odhiteli do plaže in skočili v vodo. Po kopanju smo odšli nazaj v hotel, kjer smo dobili samopostrežno večerjo. Hrana je bila odlična. Ko smo pojedli, smo odpravili v svoje sobe in se še malo podružili. Luč smo morali ugasniti malo čez deseto.

Zjutraj smo se zbudili kar precej zgodaj, kajti nekateri smo želeli še zadnjič zaplavati v morju. To nam je uspelo in ob pol osmih smo se ostalim že pridružili na zajtrku. Po jutranjem obroku je bil čas za odhod. Prtljago smo naložili na avtobus in se odpeljali naprej.

Popoldne smo prispeli v Zagreb. Tam smo si ogledali živalski vrt, v katerem so bile najrazličnejše živali; od kuščarjev pa do medvedov, morskih levov in kač. V Zagrebu pa smo imeli še eno postojanko: na našo željo smo se ustavili v McDonald’s-u, kjer smo si privoščili obilno kosilo.

Zadnja turistična znamenitost, pri kateri smo se ustavili, je bil grad Trakoščan. Sprehodili smo se po celotnem dvorcu in vseh sobanah in dvoranah. Grad je res osupljiv in čudovit.

Domov smo prispeli proti večeru. Izlet je bil čudovita izkušnja in upam, da se ponovi.

Sanja Goljevšček, 8. razred