zajtrk

Zdaj že tradicionalno, smo se v petek, 21. 11. 2014, pridružili obeležitvi dneva slovenske hrane – tradicionalnemu slovenskemu zajtrku.

Ta dan smo otrokom v vrtcu in učencem v šoli ponudili domači kruh, med, maslo, mleko in jabolka lokalnih proizvajalcev.

Gospa Žitnik nam je pripeljala še topel kruh, pečen v krušni peči. Otroci in učenci so lahko poskusili kruh s semeni, pirin in rženi kruh, na katerega so si pridno mazali maslo in med. Gospa Medved nam je priskrbela domači med, na stojnici pa je predstavila še ostale »medene« izdelke. Izdelke iz mleka, predvsem sir, sir za žar in domače maslo je na stojnici predstavila gospa Kotnik, hkrati pa otrokom pojasnila, kako pridobimo določen izdelek.

V vrtcu so vzgojiteljice in gospa Žitnik otrokom popestrile vsakodnevne dejavnosti z gnetenjem testa, oblikovanjem pletenic in peko le-teh. Pletenice so otroci odnesli domov.

Šestošolci so ta dan imeli tehniški dan. Pripravili so sadne frapeje, degustirali različno sadje, pripravili različne namaze, se pogovarjali o bontonu pri jedi in poslušali predavanje medicinske sestre iz Zdravstvenega doma Ptuj, ki je učencem predstavila pomen zdravega prehranjevanja in gibanja za dobro počutje in zdrav način življenja.

Med aktivnimi odmori, ki so del našega vsakdana v šoli, je ta dan pripravil aktivnosti za učence športni pedagog, Tomaž Vindiš. Seveda so se učenci z navdušenjem tudi razgibali.

Dan je bil res nekaj posebnega, saj sta nas obiskala gosta iz občinskega urada, gospod župan Anton Leskovar in gospa Zdenka Frank. Nekateri otroci v vrtcu so se opogumili in gospodu županu postregli s kruhom, maslom in medom, ki so ga sami namazali. Za obisk se obema iskreno zahvaljujemo. Prav tako se zahvaljujemo vsem gostjam, ki so ta dan otrokom in učencem popestrile njihov vsakdan.

 Mateja Lampret