Evropski teden mobilnosti

Od 16. 9. do 22. 9. obeležujemo evropski teden mobilnosti. Letošnja tema je IZBIRAJ. SPREMINJAJ. ZDRUŽUJ.

Tudi na naši šoli smo izvedli nekatere aktivnosti, ki so namenjene učencem in staršem, da jih spodbudimo, da izbirajo prevoze, ki ne onesnažujejo okolja, zmanjšujejo hrup v okolici šol in vrtcev, omogočajo otrokom, da imajo čim več javnih površin, na katerih ne poteka prevoz z avtomobili.

Tako smo izvedli pregled koles, s katerimi se učenci pripeljejo v šolo in ugotovili, da imajo učenci v glavnem opremljena kolesa, uporabljajo zaščitne čelade in upoštevajo pravila varne vožnje s kolesom.

Učenci 3. razreda so slikali na javne površine različna prevozna sredstva in razmišljali, kako bi se še lahko pripeljali v šolo s starši, da bi čim manj uporabljali prevoz z osebnimi vozili.

V ponedeljek smo izvedli športni dan, kjer smo kolesarili od šole do jezera na Sestržah za učence od 6. do 9. razreda, ki so že opravili kolesarske izpite. Tam so se pridružili še ostali učenci od 1. do 5. razreda in skupaj smo odšli okrog jezera peš.

V torek pa smo se pridružili akciji dan brez avtomobila. Drugošolci so pripravili letake, ki so spodbujali voznike avtomobilov na šolskem parkirišču, da se odločijo za javni prevoz in se na krajši popoldanski opravek odpravijo s kolesi.  S tem  smo zaokrožili teden mobilnosti na šoli.

Jožica Jurgec, Liljana Brglez, Metka Kaiser