V ponedeljek, 28. septembra, smo v OŠ Cirkovce obeležili svetovni dan jezikov. Na šoli smo imeli pet delavnic, v katerih so sodelovali nekdanji učenci naše šole.

Imeli smo delavnico španskega, italijanskega in francoskega jezika, glasbeno ter geografsko delavnico. Učenci smo bili razdeljeni v 5 skupin, ki so krožile, tako, da smo vsi učenci sodelovali v vseh delavnicah.

Delavnice so vodili naši nekdanji učenci ob podpori učiteljev.

V španski delavnici smo se naučiti osnov španščine. Najprej smo se naučili par pozdravov, nato smo na to temo zapeli in zaigrali igro. Naučili smo se izgovarjati števila do 10 ter poslušali špansko glasbo. Seveda smo vsi takoj prepoznali Shakiro in njeno pesem La, la, la, ki je bila otvoritvena pesem nogometnega prvenstva v Braziliji.

V drugi delavnici smo se srečali z italijanščino. Naučili smo se predstaviti. Pregledali smo tudi italijansko abecedo. Bivša učenka nam je predstavila tudi nekaj znamenitosti Italije, seveda pa nismo mogli pozabiti, da je z Italijo povezana tudi pica Margerita.

Nato smo odšli v glasbeno delavnico, kjer smo v več jezikih poskušali zapeti pesem Mojster Jaka. To se nam je zdelo zelo zabavno. Poslušali smo tudi učenko, ki nam je zapela dve pesmi, ena je bila v angleščini, druga pa v nemščini. Angleške pesmi poslušamo skoraj vsak dan, zato se nam je zdelo zelo zanimivo, da smo enkrat za spremembo slišali tudi pesem v drugem jeziku, v tem primeru v nemščini. Preostanek ure smo po željah poslušali pesmi iz vsega sveta. Opazili smo, da se glasba v državah zelo razlikuje.

V francoski delavnici nas je naša nekdanja učenka naučila poimenovati šolske potrebščine v francoščini. Naučili smo se kar nekaj francoskih besed in vsi smo se strinjali, da je francoščina zanimiv in lep jezik, ampak prav tako težak. Seveda smo se naučili tudi primerno pozdraviti. Ogledali smo si smešen posnetek, na katerem je ženska poskušala naučiti prijatelja francoščine. Prijatelju ta jezik ni šel najbolje od rok in se ga ni mogel naučiti.

V zadnji delavnici smo se naučili nekaj o zgodovini romanskih jezikov. Zgodovina teh jezikov se nam je zdela zelo zanimiva, saj smo izvedeli veliko novega. Na koncu smo izdelali plakat na temo Svetovnega dneva jezikov.

Na novo pridobljeno znanje nam bo zagotovo prišlo prav in mislim, da se nas je kar nekaj učencev navdušilo za učenje enega ali več romanskih jezikov.

Hvala vsem učiteljem in našim nekdanjim učencem za tako jezikovno razgiban dan jezikov, kjer smo » jezikali« kar v petih jezikih.

 

                                                                               Nuša Bračko in Katja Kolednik, 9.a