V OŠ Cirkovce smo z odprtim srcem sprejeli bodoče prvošolce

 

  1. 6. 2016 smo na OŠ Cirkovce pripravili svečano prireditev za bodoče prvošolce. Že vrsto let je ta prireditev tradicionalna. Prvošolci z učiteljicami pripravimo program, s katerim skušamo bodočim prvošolčkom prikazati slike iz šolskega življenja. Bodoče prvošolce in njihove starše povabimo v šolske prostore in jim polepšamo popoldan s prireditvijo. Po prireditvi bodoče prvošolce v jedilnici pogostijo prijazne kuharice, nato pa jih učiteljice odpeljejo v učilnico, kjer si v likovni delavnici izdelajo neko malenkost. Letos so izdelovali ribice.

In prireditev?

Ta dan Lana, Filip in Blaž prestrašeno vstopijo s torbami na ramenih skozi vrata šolskega pročelja, v njim neznan prostor. Radovedno opazujejo stole, športni poligon, medveda na gugalniku, pisane stavbe iz kartonskih škatel ter prisluhnejo pogovoru otrok. Kmalu ugotovijo, da so v šoli. Kot bodoče prvošolce jih zanima, kaj jih čaka v šoli, kako se bodo v njej počutili, kaj so se v letošnjem letu naučili prvošolci. Vse to spoznajo skozi prireditev, ki smo jo za bodoče prvošolce pripravili učenci 1. A in 1. B razreda. V prireditvi, ki je trajala dobre pol ure, nastopijo mali športniki, maček Muri in medvedek Mikec. Prvošolci predstavijo recitacije pesmi Ferija Lainščka in Otona Župančiča, pripovedujejo, kaj jim je v šoli všeč, predstavijo potek pouka, abecedo v pesmi ter dvodnevno bivanje v domu Štrk. Zaplešejo tudi kot mački Muriji in predstavijo, kaj so se naučili pri pouku nemščine in angleščine.

Zanimiva in pestra prireditev, ki je potekala v šolski telovadnici, je dobila svojo pravo podobo v dopolnitvi s sceno, ki je bila prav tako delo naših prvošolcev. Stavbe, zgrajene iz kartonskih škatel in obarvane z živimi barvami, ter slike šole danes in nekoč na panojih. V prireditev smo vložili mnogo truda, časa ter dobre volje. Vse to smo dobili poplačano z zadovoljnimi in nasmejanimi obrazi bodočih prvošolcev. Učiteljice, ki smo pripravljale otroke na nastop, smo zelo ponosne na svoje nastopajoče prvošolce, ki znajo presenetiti in dati vse od sebe. Bravo, 1. A in 1. B, bili ste pravi mali profesionalci.

Suzana Menoni – Planinšek