NAŠ UNESCO VRTIČEK

 

Nacionalni Unesco projekt
UNESCO VRTIČKI 

 

OŠ Cirkovce je že vrsto let Unesco šola s pridobljenim certifikatom. V tem okviru sodelujemo v  nacionalnemu projektu UNESCO VRTIČKI, ki poteka pod sloganom »V sodelovanju z naravo sam pridelam hrano zdravo«.

Mnogi otroci dobijo prve izkušnje z delom na vrtu že pred vstopom v šolo, saj v našem okolju k vsaki stanovanjski hiši spada tudi vrt. Tako lahko pridna gospodinja pridela veliko zelenjave na domačih gredicah.

Opisala bom nekatere dejavnosti v lanskem letu, ko smo se dela lotili na novem vrtu. Začeli smo jeseni, ko smo imeli tehniški dan vsi učenci naše šole pod delovnim naslovom Sam svoj mojster. Gospod hišnik je štiri grede zoral. Te je bilo treba grede očistiti trave in kamenja. Dve gredici smo namenili zelenjavi, eno cvetlicam in eno zeliščem. Posejali smo zimsko solato, posadili pa čebulo, česen, sadike zimske solate, cvetlice-trajnice in zelišča.

Spomladi smo se dela lotili nekoliko kasneje kot prejšnja leta, ker je bilo aprila zelo mokro in hladno. Najprej smo prinesli od doma (domača) semena in v avli naredili razstavo semen. Meseca maja pa je bila zimska solata že velika in jo je bilo treba razredčiti. To so z veseljem storili učenci obeh prvih razredov. Solato so izpulili, jo očistili spodnjih listov in jo odnesli v jedilnico. V kuhinji smo jo oprali in jo razrezali na majhne kose. Gospe kuharice so pripravile razne dodatke. Nato si je vsak privoščil svoj solatni krožnik, ki je bil sestavljen najprej iz zelene solate-posteljice, nato pa po želji obogatili z jajci, fižolom, čičeriko, čebulo, papriko in krompirjem. Solato so prelili s solatnim  ali/in jogurtovim prelivom.

Posebej smo se posvetili tudi rasti kreše, ki smo jo vzgajali v teh lončkih v različnih pogojih (zalivanje na svetlobi, zalivanje brez svetlobe in brez zalivanja na svetlobi). Ta opažanja so zapisovali. V lonček smo posejali baziliko. Ko so rastline dovolj zrastle, smo jo razsadili v lončke in jih odnesli domov, kjer so jih v počitnicah vzgajali naprej.

Otroci danes vse več časa preživijo v zaprtih prostrih, neposrednega stika z naravo in pridelavo hrane pa imajo kljub kmečkemu okolju vse manj. Z Unesco vrtičkom želimo otroke navdušiti za sobivanje z naravo in za spremljanje rasti in razvoja rastlin. Učencem želimo  dokazati, da se lahko s hrano velikokrat oskrbimo sami, saj zdrava doma pridelana zelenjava postaja vse bolj pomembna in draga dobrina, povpraševanje po doma pridelani zdravi zelenjavi pa narašča.

Vodja šolskega projekta

Marija Jurtela