20. novembra bodo otroci v Sloveniji prevzeli vodenje države, nekaterih ministrstev, občin, šol, podjetij, medijev, športa in kulture. Tako se bodo v pristojnih uradih za en dan znašli v vlogi predsednika Republike Slovenije, predsednika Vlade Republike Slovenije in na družbenih omrežjih predsednika Državnega zbora. Hkrati bomo iz vrst najmlajših dobili tudi ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, na družbenih omrežjih ministrico za izobraževanje, znanost in šport ter župane dvanajstih občin, MED TEMI TUDI OBČINA KIDRIČEVO, ki bodo ključe  za en dan predali otrokom.

Na ta pomemben dan bodo otroci  razkrili svojo vizijo, želje in izzive za prihodnost, ki si jo želijo sooblikovati z odraslimi. Otroci bodo pomembno vlogo prevzeli tudi v medijih.

»Priložnost, da otroci prevzamejo vodilne vloge ob svetovnem dnevu otrok, predstavlja pomemben mejnik na poti rednega vključevanja otrok pri sprejemanju odločitev. Ta dan ima velik pomen pri ozaveščanju odraslih, da otroci v sebi nosijo neprecenljiv potencial, zaradi česar so pomembni soustvarjalci današnjega sveta. Zato je pomembno, da upoštevamo njihovo mnenje in jih pogosteje vključimo v sprejemanje odločitev. Obenem pa ta dan predstavlja tudi spodbudo otrokom, da se zavedajo svojih znanj in sposobnosti, da lahko kot enakovreden sogovornik sodelujejo pri sprejemanju odločitev za oblikovanje okolja in sveta, v katerem odraščajo,« je o pobudi povedal Tomaž Bergoč, izvršni direktor UNICEF-a Slovenija.

 V Občini Kidričevo bomo z dogodkom pričeli ob 8. uri, ko bo župan Občine Kidričevo, gospod Anton Leskovar predal ključe občine mladima županu Simonu Žniderju in podžupanji Nuši Korez.

Mlada župana bosta, skupaj z g. Leskovarjem,  ob 9. uri obiskala podjetje EKOTAL, nato pa bo ob 11. uri prva seja otroškega občinskega sveta.

Ob 12. uri bo gospod župan prevzel ključe občine.

S tem bomo zaključili tudi naše sodelovanje v Unicefovem projektu »mini župani«.

Globalni video je na voljo tukaj.

Vabilo je na voljo tukaj.