Učenci 9. razreda smo se 30. 1. 2019 odpravili na ogled tovarne Talum v Kidričevem. Talum je tovarna, kjer pridobivajo aluminij že 65 let. Seveda se je od začetka pa do zdaj veliko spremenilo in zelo moderniziralo.

Ob prihodu smo najprej v sejni sobi izvedeli nekaj splošnih stvari o Talumu in aluminiju. Veliko so nam povedali tudi o poklicih in možnostih zaposlitve v Talumu. Talum je podjetje, ki mladim nudi veliko možnosti. Nato smo se odpravili v proizvodnjo, seveda pa smo se najprej morali ustrezno zaščititi. Vsak je dobil svoja očala, čelado ter brezrokavnik.

Imeli možnost videti 3 obrate:

  • ELEKTROLIZO: ki je kemijski postopek, s pomočjo katerega se izvaja redukcija in oksidacija kemijskih elementov oz. spojin na njihove sestavne dele. Lahko smo pogledali tudi kako izgleda in deluje elektrolizna peč od znotraj.
  • ULITKE: Ulivanje kovin je zaključna faza v nizu predelovanje kovin. Litje je postopek, kjer s pomočjo kovin v tekočem stanju izdelamo obliko, ki je ne bi mogli izdelati na drugačen način. Videli smo tako končne izdelke kot tudi sam postopek ulivanja.
  • RONDELICE: to je obrat kjer izdelujejo rondice, (polizdelek, ki se uporablja za izdelavo tub in doz v farmacevtski, živilski, kozmetični in kemični panogi), ter rondele (ki se vgrajujejo v dna nerjavne posode za kuhanje). Tam pa smo lahko videli kako to izdelujejo, ter vsak je dobil eno rondelico.

Ogled je bil zelo zanimiv in poučen in mislim, da smo vsi uživali ter se nekaj novega naučili.

Tea Hajšek, 9. a