V mesecu marcu smo z učenci 6. in 7. razredov uspešno izvedli naravoslovno šolo v naravi. Proti Javorniškemu rovtu smo se odpravili 9. marca; pričakala nas je prelepa kulisa prebujajoče se narave, s kristalno čistim Javorniškim jezerom in zasneženimi Karavankami v ozadju.

Vsak dan smo imeli pester in poln urnik, v katerem so se prepletale  najrazličnejše naravoslovne in športne vsebine,
Prvi dan smo se seznanili s hišnim redom in si dodelili sobe, obiskali smo izvir potoka Javornik, opravili nočni pohod in spoznali nekatere zvezdne konstelacije.
Drugi dan je bil pred nami pohod na Španov vrh (kepanje, sankanje po ta zadnji…), spoznali smo osnove lokostrelstva ter naredili kemijsko analizo vode iz okoliških potokov.
Tretji dan smo si najprej ogledali živali, ki živijo v sladki vodi, nato smo jih šli še poiskat v bližnje vodno zajetje. Naredili smo odlitek trilobita, zvečer pa je sledil filmski vlak, kjer so učenci s pomočjo tablic sami ustvarili svoj kratek animirani filmček.
Četrti dan je bila na sporedu orientacija s pomočjo tablic, ogledali smo si staro hidroelektrarno Javorniški Rovt. Po kosilu so se učenci preizkusili v kuhi čaja iz zdravilnih rastlin in zelišč, . Kakor prejšnje dni, tudi ta dan ni primanjkovalo odbojke, badmintona, košarke in plezanja po plezalni steni. Zvečer so se učenci zabavali v disku.
Zadnji dan smo za seboj počistili sobe ter se zahvalili osebju za vso pomoč in prijaznost skozi celoten teden.

Ko smo se usedli na avtobus smo bili veseli in polni spoznanj, čustev in novih doživetij. Prav nič se nam ni sanjalo, da se vračamo domov v »civilizacijo«, kjer nas čakajo strogi ukrepi in popolnoma nov način pridobivanja znanja na daljavo.

Vodja šole v naravi:
Aleš Belšak